SpaceX ve Google internete yeni bir soluk kazandırıyor!

SpaceX ve Tesla firmasının sahibi Elon Musk, Google ile veri merkezleri üzerine Starlink termiallerini kurmayı da içeren bir anlaşma imzaladı.

SpaceX ve Google internete yeni bir soluk kazandırıyor!

Google, yaptığı bir açıklamada, hızla gelişmekte olan uydu interneti hizmeti Starlink'i bulut biriminde kullanmak için Elon Musk'ın SpaceX firması ile bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. SpaceX, Google'ın bulut veri merkezlerine Starlink terminallerini kuracak ve bu terminallerle Starlink müşterilerine bulut hizmeti verecek. Ayrıca Google'ın kurumsal müşterilerinin uydu ağının hızlı internetini kullanmasına izin verecek.

Dünya'nın her köşesine internet ve bulut hizmeti götürmeyi planlayan Starlink Google Cloud işbirliği, 2021'in sonlarına doğru hizmete girecek. SpaceX ilk Starlink terminalini Google'ın Ohio'daki veri merkezine yerleştirecek. İki firma da yaptıkları ortaklıkla ilgili daha fazla açıklamanın ilerideki aylarda yapılacağını belirtti.

Starlink nedir ve Türkiye'ye gelecek mi?

Starlink Google'ın dünyanın her yerine internet götürmeyi amaçlayan projesidir. Google 2015'te SpaceX'e Starlink uydu üretimi için 900 milyon dolar yatırım yapmıştı. Şimdiye kadar 1625 Starlink uydusu fırlatıldı ve Dünya yörüngesinde aktif olarak 1550 uydu bulunuyor. Amerika, Kanada ve birkaç Avrupa ülkesini kapsayan bir beta testi 10000 kullanıcı ile başlatıldı.

Starlink projesinin en büyük rakibi ise aynı yörüngeye 3000 adet uydu fırlatmayı hedefleyen Amazon. Google ve SpaceX arasındaki işbirliği, rekabette öne geçmek için bir manevra olarak görülüyor. SpaceX daha öncesinde, Amazon'u bulut hizmetlerine benzer bir şekilde Azure hizmetlerini konumlandıran Microsoft ile de bir ortaklık yapmıştı. Starlink'in ülkemizde erişime açık olup olmayacağı konusunda şuan için bir bilgi olmasa da ileride yapılan açıklamalar ile bilgi sahibi olmayı umuyoruz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bulut depolamalara güveniyor musunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlarda paylaşırsanız seviniriz.