Türkiye’de akıllı telefonlar için kara liste dönemi!

BTK Türkiye’de akıllı telefon için kara liste uygulamasını yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor. Peki nedir bu kara liste? İşte detaylar.

Türkiye’de akıllı telefonlar için kara liste dönemi!

Son dönemde Türkiye’ye kaçak yollarla sokulan telefonları engellemek adına pek çok önlem devreye girdi. İlk adım pasaport üzerine kayıt ettirilen cihaz sayısının kısıtlanması ile atıldı. Ardından kayıt ücreti 150TL’den 1800TL’ye yükseltilerek kullanıcıların yurt dışı cihazlara olan ilgisi azaltıldı.

Son adım ise en ağırı oldu. Pasaport üzerine kaydedilen cihazın, yalnızca pasaport sahibinin adına çıkarılan sim kartlar ile çalışacağı açıklandı. Elbette tüm bu önlemler IMEI klonlama için engel değildi.

Hangi modeller kara liste için aday?

Bunun için de önemli bir adım atılarak 7 yıl sinyal almayan telefonun IMEI numarasının iptal edilmesi kararlaştırıldı. Böylece eski telefonların IMEI numaralarının yeni telefonlara klonlanmasının da önüne geçilmiş oldu.

Türkiye’de akıllı telefonlar için kara liste dönemi! - Resim : 1

Son olarak atılan adımda ise bazı telefonların IMEI numaralarının kara listeye alınarak iletişim sisteminin tamamen devre dışı bırakılması gündemde. Peki bu sistem nasıl çalışacak?

Aslında son derece basit. Bilindiği üzere pek çok operatör fatura üzerine taksitle akıllı telefon satışı gerçekleştiriyor. Bazı kullanıcılar operatörlerden bu telefonları alarak, piyasa fiyatının altına satıyor ve telefonu hızlı bir şekilde nakite çeviriyor. Lakin operatöre olan borcunu ödemiyor.

Bu kullanıcıların üzerine bir şey yoksa ve kamu çalışanı değilse varlığına ya da maaşına da el konulamıyor. Böylece telefon bu kullanıcıların yanına kar olarak kalıyor. Çünkü ülkemizde insanlar borçlarından ötürü hürriyetinden yoksun kılınamıyor. Yani hapis cezası söz konusu olmuyor.

Türkiye’de akıllı telefonlar için kara liste dönemi! - Resim : 2

İşte yeni kara liste uygulaması ile bu durumun önüne geçilmek isteniyor. Yani operatöre borcu ödenmeyen telefonların IMEI numarası alınarak iletişim hakları iptal edilecek. Dolayısıyla telefon Türkiye sınırları içerisinde çalışmayacak.

Tabi ki bu durum bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Örneğin 2. el olarak yeni bir telefon aldınız diyelim. Eğer aldığınız telefonun borcu ödenmezse, telefonunuz kara listeye girebilir ve iletişim hakkı iptal edilebilir. Böyle bir durumda da direkt olarak mağdur olursunuz.

Aslında aynı durum bazı sıfır modeller için de geçerli. Malum bazı 2. el satış sitelerinde şu operatörden aldım, sıfır faturalı ihtiyaç fazlası gibi ilanlar görmek mümkün. İşte sıfır diye aldığınız bu telefon da borcu ödenmezse kapanıp, hiç olabilir.

Siz telefonu para ödeyip almış olsanız bile, aldığınız kişi telefonun parasını operatöre ödemediği için siz zor durumda kalabilirsiniz.

O yüzden bu saatten sonra operatörden alınmış ve borcu bitmemiş olan 2. el ya da sıfır telefonlara itibar etmemenizi tavsiye ederiz.