Şifreniz ne kadar güvenli?

İnternet günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası durumuna geldi

Şifreniz ne kadar güvenli?

Eskiden sadece e-mail okumak, haberleri takip etmek, sohbet etmek için kullandığımız internet, artık bize daha fazlasını sunuyor. Örneğin, internet bankacılığı ile bankaya gitmeye gerek kalmadan birçok işlemi halledebiliyoruz. Tabi bir de işin eğlence kısmı var. İnternetle haşır neşir olup Facebook, Twitter, FriendFeed vs. hesabı olmayan azdır herhalde. Yine artık birçok kişinin birden fazla e-mail hesabı var.

İşte internet böyle hayatımızı kolaylaştıran bir şey ama, birde işin kötü kısmı var. Bunca siteyi kullanıyoruz, hepsinde ayrı ayrı kişisel bilgilerimizin yanında birde şifre kullanmak zorundayız tabi. Her sitede farklı kullanıcı adları farklı şifreler. İşin kolayına kaçanlar sadece 1-2 şifre ile internetteki hesaplarını kontrol ediyor. Burda birinci yanlış yapılmış oluyor. Eğer bir hesabınızın şifresi çalınırsa, diğer hesaplarında bir anda uçup gidebilir. Bu yüzden hepsi için farklı bir şifre kullanmak mantıklı olacaktır.

1348667385_sifre-kirma.jpg

Peki ya kullandığınız şifreler ne kadar güvenli?

“Benim onlarca hesabım var, nasıl aklımda tutayım?” diye düşünüp şifrelerini “123456, 1234, qwerty, 1111. vs..” gibi şifre kullananlar ya da tuttuğu takımı şifre olarak seçenler ya da doğum tarihini tersten/düzden şifre olarak seçenler, maalesef şunu söylemeliyiz ki ; şifrenizi çalmak isteyenlerin ilk yapacağı tahmin bunlar olacaktır. İnternet bankacılığı hesapları zaten bu tip şifreleri kabul etmiyorlar. Ama e-mail, Facebook, Twitter gibi siteler için 6-10 karakterli bir şifre olsun yeter mantığı var maalesef ki.

Peki nasıl güvenli şifre seçeceğiz?

Öncelikle şifreleriniz kesinlikle sadece hart yada sadece rakamdan oluşmasın. Harf ve rakamın dışında “@, ‘, “, _, $, +, =, vs..” gibi sembolleride kullanabilirsiniz. Yine şifrenizde kullanacağınız harfleri küçük-büyük olarak kullanırsanız, şifreniz daha da kuvvetli olacaktır. Ve pek kimsenin bilmediği space(boşluk) tuşunuda şifre olarak kullanbilirsiniz. Örneğin adı teknolojioku , doğum tarihi 1980 olan bir kişi şifre olarak,  teknolojioku*3(A ‘  buna benzer birşey kullanırsa, bir bilgisayar bu şifresi 17 bin senede ancak çözebilirken, ‘ i ‘ harfinden sonra boşluk bırakırsak teknolojioku@80‘, şifre ancak 1 milyon senede çözülebiliyor.

Nasıl hatırlayacağız böyle şifreleri?

Sonuçta onlarca hesabı olan biri örnekteki gibi bir şifreyi nasıl hatırlayabilir? İşte bu soruyu soran insanlar yine en sık yapılan hatalardan birini yapıp, oluşturdukları bu zor şifreleri bilgisayarda bir excell dosyası açıp içine yazıyolar. Bir hacker için bulunmaz nimet bu tip kullanıcılar. Bilgisayara bir şekilde sızan kötü niyetli kişi, excell dosyasını alıp hiç yorulmadan, 1 milyon senede çözülebilecek şifreleri 2 saniyede alabiliyor. İşte bu yüzden bilgisayarınızda herhangi bir şifrenizi saklamaya kalkmayın. Küçük bir not defteri oluşturup, şifreleriniz kağıda yazabilirsiniz.  Böylece internetten çalınma gibi bir olasılığıda ortalıktan kalkmış olacak.

İnternette  oluşturduğunuz şifelerin ne kadar güvenli olduğunu test eden bazı siteler mevcut. Mesela Bu siteye yazdığınız şifreyi bir bilgisayarın ne kadar sürede çözebileceğiniz görebilirsiniz.