Fiber pazarına Türkiye liderlik edecek

İstanbul’da fiber zirve: FTTH Forum 2012

Fiber pazarına Türkiye liderlik edecek

Dünyanın en hızlı internet altyapısı olan fiber teknolojisi, İstanbul’da gerçekleştirilen FTTH Forum 2012’de masaya yatırıldı. Turkcell Superonline’ın stratejik ortaklığı ile gerçekleştirilen konferansta, fiber teknolojisinin sunduğu dinamik olanaklar ve Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel ele alındı. Konferansta Kansas ve Amsterdam gibi başarılı fiber şehir modelleri ile edinilen deneyim de, her iki kentin proje yöneticileri tarafından ilk elden aktarıldı.

FTTH Forum 2012’ye ev sahipliği yapan HanseCom Genel Müdürü Hassan Claussen, “Fibere milyarlarca Euro yatırım yapan Türkiye’nin yakın zamanda Avrupa’da FTTH pazarına liderlik eden ülkeler arasında yer almasını bekliyoruz” dedi.

1352378709_muraterkanaarondeacon.jpg

Fiber optik teknolojisiyle ilgili EMEA bölgesinin en önemli konferansı FTTH Forum, Lizbon, Barselona ve Budapeşte’nin ardından 7-8 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Fiber teknolojisinin Türkiye’de ilk kez uluslararası boyutta ele alındığı ve Turkcell Superonline’ın stratejik partner olarak desteklediği forumun ilk gününde, sektörden katılımcılar, maliyet, pazar ve gelirler üzerine atölye çalışmaları yaptılar. Forumun ikinci günündeki konferans ise iletişim teknolojileri alanında Türkiye’den ve dünyadan uzman isimlerin konuşmalarına sahne oldu.

HanseCom Genel Müdürü Hassan Claussen’in ev sahipliği yaptığı FTTH Forum’da Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Google Fiber yarışmasını kazanan Kansas City  proje yöneticisi Aaron Deacon ve dünyada dijital şehirler arasında başı çeken Amsterdam FTTH projesi strateji danışmanı Frans Anton Vermast konuşmacılar arasında yer aldı.

Claussen: “Türkiye fiber internet pazarının lideri olma yolunda hızla ilerliyor.”

Hassan Claussen, konuşmasında forumu İstanbul’da gerçekleştirmelerinin nedenini, “Türkiye’nin fiber alanında çizdiği başarılı grafiği yakından takip ediyoruz. Bu yıl FTTH Forum’u İstanbul’da düzenlemeye karar vermemizde Avrupa FTTH Konseyi’nin raporuna göre Türkiye’nin Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olması etkili oldu” şeklinde açıkladı.

İstanbul’un özellikle konferansa Ortadoğu, Körfez ve Kafkas ülkelerinin katılımını çekmek için önemli bir lokasyon olduğunu belirten Claussen, “Öngörülerimizde yanılmadık ve stratejik ortağımız Turkcell Superonline’ın da katkılarıyla İstanbul’daki etkinliğimizden katılım anlamında çok olumlu bir geri dönüş aldık. Gelecek yıl da Türkiye’yi ajandamıza almayı planlıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin eve kadar fiber hizmeti konusunda en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Claussen, “Her ne kadar İskandinav ülkeleri pazarda lider konumda olsa da Türkiye, gerek abone sayısı gerekse penetrasyon açısından son yayınlanan raporlarda İtalya, İspanya gibi ülkelerin önünde yer alıyor. Turkcell Superonline ve diğer servis sağlayıcılar Türkiye’de fiber alanında hatırı sayılır yatırımlar yapıyorlar. Fibere milyarlarca Euro yatırım yapan bir ülke olarak Türkiye’nin yakın zamanda Avrupa’da FTTH pazarına liderlik eden ülkeler arasında yer almasını bekliyoruz” dedi.

Erkan: “Kansas City test aşamasında, biz 12 fiber şehrimizde2 yıldır 1000 Mbps hız veriyoruz”

Konferansın stratejik ortağı Turkcell Superonline’ın Genel Müdürü Murat Erkan, fiber alanında yaptıkları yatırımları Türkiye’nin geleceğine yapılmış yatırımlar olarak gördüklerini belirterek şunları söyledi:

Turkcell Superonline olarak fiber alanındaki yatırımlarımıza başlarken uluslararası operatör olmak için yola çıktık. Türkiye’de henüz fiber internet konuşulmazken, hedefimiz daha en başta, sadece Türkiye’ye fiber optik yatırımı yapmak değil, aynı zamanda İstanbul’u dünyanın internet üssü haline getirmekti.  Bunu da bugün 31 bin km’ye yakın fiber optik ağımız üzerinden, Ortadoğu ve Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz işbirliklerimizle gerçeğe dönüştürüyoruz. Sadece 4 yıl gibi kısa bir sürede 75 ile değen son teknoloji bir omurga inşa ettik ve şimdi yeni eklenen Trabzon ve Kayseri illerimizle birlikte 12 şehirde 1 milyon 200 binden fazla haneye fiber internet hizmeti verebilir hale geldik. Evlere kadar sunduğumuz saniyede 1000 Mb hızında internetle, Türkiye'yi dünyada bu hizmeti sunan birkaç ülkeden biri haline getirdik. ABD’de Google’ın sadece tek kentte deneysel olarak verdiği saniyede 1000 Mb fiber interneti,  Turkcell Superonline olarak Türkiye’de 12 şehirde 2 yıldır verebilir durumdayız” dedi.

Tüm bu yatırım ve başarıların FTTH Forum gibi Avrupa’da ilgiyle takip edilen önemli bir etkinliğin İstanbul’a gelmesine vesile olduğu için çok mutlu olduklarını belirten Erkan, “Yatırımlarımızla Türkiye, dünya fiber liginde söz sahibi ülkelerden biri oldu ve uluslararası yarışta en güçlü rakiplerini bile geride bırakarak teknolojide liderliğe oynar bir konuma yükseldi. Bu anlamda değerli misafirlerimizin Türkiye ve firmamızla ilgili övgü dolu sözleri de hem bizi çok gururlandırdı, hem de ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizi bize bir kez daha hatırlattı” dedi.

KUTU 1

FTTH nedir?

““Eve kadar fiber” anlamını taşıyan FTTH (Fiber-to-home) teknolojisi ile saniyede 1000 MB gibi yüksek  hızlara ulaşabilen genişbant internet sinyalleri, kullanıcıların bulunduğu ev ya da işletmenin içine kadar fiber optik kablolar üzerinden iletiliyor.  Fiber optik kablolar, sinyalleri taşımak için lazer ışınlarını kullanıyor. Sinyaller, bu şekilde 25 kilometreden uzağa taşınabiliyor.

Akamai 1. Çeyrek raporuna göre Türkiye’de ortalama 2,9 Mbps olan internet bağlantısı ile 700 MB büyüklüğündeki bir film 47 dakikada indirilebilirken, 1000 Mbps hızında fiber bağlantı ile bu süre 8 saniyeye iniyor.

Dijital içeriğin zenginleştiği ve veri tüketiminin her geçen gün daha da arttığı günümüzde, FTTH altyapısının güçlü ve yaygın olması, bu içeriğin arzulanan hızda ve maksimum kapasite ile kullanılabilmesi için zorunlu.

KUTU 2

“Türkiye fiberde geleceğe ışık tutuyor”

Teknoloji konusunda dünyanın önde gelen İsveçli danışmanlık şirketi Ventura’nın kurucu ortağı, FTTH Forum 2012 Başkanı Richard Jones konferansın açılış konuşmasında Türkiye’nin fiber teknolojisi ve altyapısı konusunda çok iyi bir yerde olduğuna dikkat çekerek; “Türkiye’de telekom sektörü fiber konusunda çok etkin ve verimli çalışıyor. Fiber altyapı yatırımı uzun vadeli bir yatırım vizyonu gerektiren ve dönüşü uzun vadede gerçekleşen bir yatırım. Bu anlamda fiber için geleceğin yatırımı diyebiliriz. Türkiye bunun çok farkında çalışıyor ve  şu anda geleceğe ışık tutan bir duruşu var. Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.

KUTU 3

Google Fiber-Kansas City proje yöneticisi Aaron Deacon: “1000 Mbps hizmeti, dijital uçurumun kapanması için önemli bir adım”

“Fiber altyapısına erişimin yaygınlaşması, dijital uçurumun kapatılması açısından büyük önem taşıyor. Biz Google’ın fiber yatırımını Kansas City’ye çekebilmek için büyük bir yarışa girdik, çünkü fiberin Kansas City’ye gerek ekonomik gerek sosyal katkısının büyük olacağını biliyorduk. Türkiye’de Turkcell Superonline’ın evlere kadar saniyede 1000 Mb fiber hizmeti verdiği şehir sayısının 12’ye çıktığını öğrendim. Bunun toplumun farklı kesimlerine ulaşmak ve dijital uçurumun kapatılmasına katkıda bulunmak için önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Küresel ekonomide son dönemde yaşanan dalgalanmalar da göz önüne alındığında fiber altyapı gibi son derece maliyetli bir alanda yatırım yapmak birçok ülke ve şirket için kolay değil. Bu açıdan yatırımlarını sürdürülebilir kılan şirketlerin hem vizyoner bir bakış açısı sergilediğini hem de ülkelerinin geleceğine yatırım yaptıklarını düşünüyorum.”

Resim altı: Google’ın Kansas City projesi yöneticisi Aaron Deacon, şu an kendi projelerinde test aşamasında olan saniyede 1000 Mb interneti Turkcell Superonline’ın standında gerçek ortamda deneyimledi.

KUTU 4


Adım adım Google Fiber-Kansas City Projesi

  • Google, 2010 yılında ABD’de belediyeler arası bir yarışma açarak seçilecek bir belediyeye ortalama internet hızının 100 katı daha hızlı internet vereceğini duyurdu.
  • Google, ABD’nin hangi eyaletine veya şehirlerine fiber bağlantı götürebileceğini gösteren bir liste açıkladı. Yarışmaya 1000’den fazla belediye çok ilginç ve sıradışı tekliflerle başvurdu.
  • Şehirlerin belediye başkanları harekete geçip, ‘Google bizi seç’ kampanyaları düzenledi. Bunlardan en ilginci Minnesota eyaletine aitti. Minnesota’daki Duluth Belediye Başkanı Patrick Garmoe, Google’ın Duluth’a fiber internet altyapısı kurması için buz tutan göle atladı. Gitarı eline alıp Google’a çağrı niteliğinde serenat yapanlar bile oldu.
  • Yarışmayı Kansas City kazandı ve Google,  Mart 2011’de yüksek hızda fiber ağı için Kansas City’i seçtiğini anons etti.
  • Google, proje kapsamında Kansas City’de fiber optik iletişim kullanarak deneysel bir genişbant internet ağı altyapısı kurdu. Hizmet, üç ayrı kategoride sunuluyor. İlki ücretsiz genişbant seçeneği, ikincisi aylık ödeme karşılığı 1000 Mbps internet seçeneği, üçüncüsü ise bu seçeneğin televizyon hizmetini de içeren versiyonu.
  • Hizmetten faydalanacak semtler, gelen ön talebe göre belirleniyor.
  • En az 50 bin eve ulaşması planlanan projenin, Google’ın 1000 Mbps’lık (1GB) fiber altyapısını diğer servis sağlayıcılara da açmasıyla 500 bin eve kadar ulaşması bekleniyor.
  • Yani proje sonlandığında 500 bin abone, ülke geneline göre 100 kat daha hızlı internet bağlantısı imkanına sahip olacak.
  • Şu an halen test aşamasında olan projede İlk bağlantıların bu senenin sonunda sağlanması bekleniyor.

KUTU 5

Turkcell Superonline, Türkiye’yi dünya ile aynı anda fiber internetle tanıştırdı

  • Türkiye'yi dünya ile aynı anda "ışık hızında" fiber internetle tanıştıran Turkcell Superonline, Türkiye'de eve kadar fiber internet hizmetleri henüz konuşulmazken ülkenin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak ve geleceğin teknolojilerini sunmak üzere 2008 yılında fiber internet yatırımlarına başladı.
  • Türkiye’de evlere kadar saniyede 1000 Mb hızında internet hizmeti veren ilk ve tek operatör.
  • Evlere kadar sunduğu saniyede 1000 Mb hızında internetle, Türkiye’yi dünyada bu hizmeti sunan toplam 8 ülke arasından ilk 5 ülke arasına soktu.
  • Turkcell Superonline’nın eve kadar fiber internet yatırımları, 2012’de Türkiye’yi G20 ülkeleri arasında penetrasyon açısından bir sıra yükselterek İtalya’nın önünde 7.liğe yerleştirdi.
  • Avrupa FTTH Konseyi’nin raporunda Turkcell Superonline, Avrupa’da fiber internette 1 milyonun üzerinde hane sayısına ulaşan 10 proje arasında yer aldı.
  • 4 yıldır yatırımlarına ara vermeden devam eden Turkcell Superonline,  bugün 31 bin km’yi bulan fiber optik altyapısıyla 1,2 milyondan fazla ev ve işyerine hizmet verebilir bir büyüklüğe,  374 bin fiber internet abone sayısına ulaştı.
  • Bu ay Trabzon ve Kayseri’yi fiber şehirler arasına sokan Turkcell Superonline, İstanbul, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Kocaeli, Mersin, Gaziantep, Samsun ve İzmir olmak üzere toplam 12 şehirde fiber hizmeti veriyor.