Samsung, önemli sektörlerin birinde daha kan kaybetmeye başladı

Akıllı telefondan tablete birçok önemli sektörün baş aktörlerinden biri olan Samsung, son zamanlarda bazı pazarlarda sıkıntı yaşamaya başladı.

Samsung, önemli sektörlerin birinde daha kan kaybetmeye başladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung Electronics, geçtiğimiz yıla kıyasla işletme kârında %15'lik bir düşüş raporladı. Şirket, bellek yongalarına olan talebin azalmasının bu düşüşün nedeni olduğunu belirtti. Endüstri analistleri, Samsung'un bellek modülü üretimini %25 civarında azaltabileceğini öngörüyor.

Daishin Securities'tan Yarıiletken Analisti Minbok Wi, Samsung'un 2023'ün ilk yarısında bellek yongası üretimini %20 ila %25 oranında azaltabileceğini tahmin ediyor. KB Securities ise, Samsung'un Q3 2023'ten itibaren NAND flaş yongası üretimini %15 ve DRAM yongası üretimini %20'den fazla azaltacağını öngörüyor. Ancak Samsung Securities'te Analist olan Min Seong Hwang, stok seviyelerinin beklenenden daha düşük kalması durumunda şirketin üretimi daha da azaltabileceğine inanıyor.

Samsung, orta ve uzun vadeli talebi karşılamak için yeterli bellek yonga stoku olduğunu belirtti ve eski ürünlerin üretimini azaltacağını açıkladı.

Samsung, önemli sektörlerin birinde daha kan kaybetmeye başladı

Şirket, hangi bellek yongalarının üretiminde azalma olacağını belirtmedi, ancak The Korea Herald, düşen talep nedeniyle Samsung'un düşük maliyetli DRAM modüllerinin üretimini azaltacağını bildirdi. Bunun yerine, şirket, DDR5 gibi ileri bellek yongalarına odaklanacak.

Piyasa trendleri Samsung için olumsuz olmasına rağmen, bazı analistler, 2024 yılında bir toparlanmanın mümkün olduğunu düşünüyor. Şimdilik, 8GB DDR4 RAM modülünün ortalama sözleşme fiyatı geçtiğimiz ay %19,9 oranında düştü ve fiyatların %15 ila %20 oranında daha düşeceği tahmin ediliyor.

Bu kesintiler, yonga endüstrisindeki diğer büyük oyuncuları da etkileyecek gibi görünüyor. Özellikle, yüksek talep nedeniyle DRAM modüllerinin fiyatlarının arttığı 2018'den bu yana, üreticiler stoklarını artırdı ve üretimi hızlandırdı. Ancak, pandemi sürecinde çip krizi yaşanması, birçok üreticiyi kısa vadede kazanç sağlamaya teşvik etti ve stokları düşürmek için üretimi artırdılar. Bu da, talep düştüğünde piyasadaki arz fazlasının artmasına neden oldu ve sonuçta fiyatların düşmesine yol açtı.