Tesla Semi’ye getirilen eleştirilen, Elon Musk’ı tatlı rüyasından uyandırabilir

Elon Musk’ın tır teknolojisinin geleceği olarak tanıttığı Tesla Semi’ye öylesine doğru eleştiriler getirildi ki, bu düşünceleri okuduğunuzda hak vermekten geri duramayacaksınız.

Tesla Semi’ye getirilen eleştirilen, Elon Musk’ı tatlı rüyasından uyandırabilir

Tesla, uzun süredir üzerinde çalıştığı elektrikli tır modeli Semi’yi nihayet teslim etmeye başladı. Tüm tasarım hayatı boyunca övgüyle anlatılan, Elon Musk’ın yere göğe sığdıramadığı elektrikli tır modeli, gerçek sahiplerinin yani şoförlerin eline geçtikçe ortaya pek çok can sıkıcı durum çıkmaya başladı.

Tesla Semi’yi deneyimleme fırsatı bulan ilk isimlerden biri olan Tomasz Orynski isimli Polonyalı tır şoförü, Tesla Semi hakkında birbirinden ilginç tespitlerde bulundu. Yılların tecrübesi olan bu isme göre araçtaki ilk can sıkıcı sorun, şoför koltuğunun kabinin ortasında bulunması. Gerçekten de İngiltere ve birkaç ülke haricinde direksiyonun sol tarafta bulunması, şoförlerin söylemeye bile gerek duymadığı bir özelliktir. Ancak Tesla Semi’de direksiyon kabinin tam ortasında bu da tır şoförlerinin sollama yaparken önündeki şeriti tam algılayamamasına ve sollamanın tehlikeli hale gelmesine neden oluyor.

Tesla Semi’ye getirilen eleştirilen, Elon Musk’ı tatlı rüyasından uyandırabilir

Orynski’nin yoğun eleştirisinin bir diğer nedeni ise kabinde hiç cam pencere olmaması. Evet Tesla Semi’nin kabininde bir pencere bulunmuyor. Dolayısıyla da gişelerde ödeme yapmak ya da gümrükte memurlara evrak sunmak zorunda olan şoförlerin araçtan inmeleri gerekecek. E insinler o zaman diyebilirsiniz ama bu da kolay değil çünkü sürücü kabini ile giriş kabini iki ayrı bölümden oluşuyor ve şoför araca arka kabinden girerek direksiyonun bulunduğu ön sürüş kabinine öyle geçiyor. Tabi bu durum da özellikle yağmurlu havalarda pislenecek araç iç yüzeyi hacminin normal bir tıra göre 3-5 katı daha fazla olmasına da sebep oluyor.

Tecrübeli şoföre göre tırdaki eksiler saymakla bitmez. Her tırda bulunan yatak bölümünün Semi’de olmaması, camların eğik açıya sahip olması nedeniyle kar tutması, yan aynaların çok yüksek ve uzakta olması nedeniyle ekstra bir alet olmadan silinememesi, şarj süresinin ABD’de bile sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen süper istasyonlar haricindeki yerlerde 1 saatin üzerinde olması, fiziksel tuş olmadığı için seyahat boyunca her türlü ihtiyacın dokunmatik paneller yardımıyla yapılması nedeniyle sürücülerin sık sık gözünü yoldan ayırmak zorunda kalması, bu panellerin gece modunda bile çok fazla ışık saçması nedeniyle gece yolculuklarının kabusa dönmesi gibi problemler, Elon Musk’ın pembe düşlerden uyanması için fazlasıyla yeterli gibi görünüyor