Facebook geri adım attı ve Türkiye'ye temsilci atadı

Facebook, sosyal medya platformları için gelen yeni yönetmelik için düğmeye bastı. Facebook, Türkiye'ye resmi olarak temsilci atadığını açıkladı.

Facebook geri adım attı ve Türkiye'ye temsilci atadı

Türkiye'de geçtiğimiz aylarda sosyal medya düzenlemesi kanunu yürürlüğe girmişti. Bu süreçte Türkiye'de faaliyet gösteren sosyal medya devlerinin ülkemizde temsilci bulundurması gerekiyordu. YouTube ve TikTok bu kurula uymuş ancak Facebook'tan ses soluk çıkmamıştı. Bugün ise Facebook Türkiye'ye temsilci atadığını duyurdu.

Facebook'un Türkiye'deki kullanıcı sayısı ortada. Ülkemizdeki potansiyeli kaybetmek istemeyen ve reklam verememe gibi sınırlandırmalar ile karşılaşmamak için temsilcinin atanması çok yerinde bir adım oldu diyebiliriz.

Türkiye'de kullanıcısı sayısı 1 milyonun üzerinde olan tüm sosyal medya platformları ülkemizde temsilci bulundurmak zorunda. Aksi durumda ilk etapta para cezası bir sonraki etapta ise reklam verememe gibi yaptırımlar uygulanacak.

Facebook geri adım attı ve Türkiye'ye temsilci atadı - Resim : 1

Facebook Türkiye'nin konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

"Facebook olarak ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz ve bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösteriyoruz. Nitekim Türkiye'deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook'a güveniyor.

Türkiye’de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından takip ediyoruz. Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz.

Aldığımız karar, Facebook Topluluk Standartları’nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmiyor. Dolayısıyla, bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz. Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz.

Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız."