Meta, gözetim şirketine 600.000'den fazla hesabı çaldığı iddiasıyla dava açtı

Meta, 600.000'den fazla Facebook kullanıcısının profilinden veri çalmak için on binlerce sahte hesap oluşturmakla suçladığı Voyager Labs'a dava açtı.

Meta, gözetim şirketine 600.000'den fazla hesabı çaldığı iddiasıyla dava açtı

Meta gözetim şirketinin gönderiler, beğeniler, arkadaş listeleri, fotoğraflar ve yorumlar gibi bilgilerin yanı sıra gruplardan ve sayfalardan diğer ayrıntıları aldığını söylüyor. Meta, Voyager'ın Gözetim Yazılımını kullanarak faaliyetini gizlediğini ve şirketin ayrıca kar amacıyla satmak ve lisanslamak için Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn ve Telegram'dan veri topladığını iddia ediyor.

Gizmodo tarafından paylaşılan şikayete göre Meta, bir yargıçtan Voyager'ı Facebook ve Instagram'dan kalıcı olarak yasaklamasını istedi. Dosyada, "Davalı'nın hukuka aykırı eylemlerinin doğrudan bir sonucu olarak Meta onarılamaz bir zarara uğradı ve uğramaya devam ediyor.” dendi. Meta, Voyager'ın eylemlerinin "soruşturma masrafları da dahil olmak üzere, mahkemede kanıtlanacak bir miktarda zarara uğramasına" neden olduğunu söyledi.

Meta'nın platform icra ve dava direktörü Jessica Romero, "Voyager gibi şirketler, hedefledikleri kullanıcılara ve insanların suç işlemesi için profil çıkarmanın yolları da dahil olmak üzere, herkese veri kazıma hizmetleri sağlayan bir endüstrinin parçası. Bu sektör, insanların toplulukları, aileleri ve arkadaşları ile gözetimsiz veya hesap vermeksizin ve insanların medeni haklarını ihlal edebilecek bir şekilde paylaştığı bilgileri gizlice topluyor."

Meta, gözetim şirketine 600.000'den fazla hesabı çaldığı iddiasıyla dava açtı

2021'de The Guardian, Los Angeles Polis Departmanının 2019'da Voyager'ın sosyal medya gözetleme araçlarını test ettiğini bildirmişti. Şirketin departmana, polisin yazılımı kullanarak bir şüphelinin sosyal medyadaki arkadaşlarının hesaplarını takip edebileceğini ve sistemin bir kişinin faaliyetleri hakkında varsayımlarda bulunarak suçları işlenmeden önce tahmin edebileceğini söylediği söyleniyor.

The Guardian'a göre Voyager, Arap gururunu ifade eden Instagram kullanıcı adları veya İslam hakkında tweet atmak gibi faktörlerin birinin aşırılığa eğilimli olduğunu gösterebileceğini öne sürdü. Palantir gibi diğer şirketler tahmine dayalı polislik teknolojisi üzerinde çalışıyor. Electronic Frontier Foundation gibi eleştirmenler ise teknolojinin suçu tahmin edemediğini ve algoritmaların yalnızca mevcut önyargıları sürdürdüğünü iddia ediyor.

Veri kazıma, Meta'nın ciddiye alması gereken bir konu. Şirket 2021'de, 178 milyondan fazla kullanıcının verilerini çaldığı iddiasıyla bir kişiye dava açmıştı. Geçen Kasım ayında ise İrlanda Veri Koruma Komisyonu, kötü niyetli kişilerin milyonlarca kişinin telefon numaralarını ve başka yerlerde çevrimiçi olarak yayınlanan diğer verileri ele geçirmesini engelleyemediği için şirkete 265 milyon euro para cezası verdi. Düzenleyici, Meta'nın GDPR veri koruma kurallarına uymadığını söylemişti.