Parçalı ay tutulması ne zaman? Türkiye'den izlenebilecek mi?

Parçalı ay tutulması bu gece başlıyor. Peki saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte cevabı;

Parçalı ay tutulması ne zaman? Türkiye'den izlenebilecek mi?

5 Temmuz 2020 Pazar gecesinde nadir görülen parçalı ay tutulması yaşanacak. 03:04-05:55 saatleri arasında yaşanacak olan tutulmanın nerelerden izlenebileceği haberimizin devamında.

Parçalı ay tutulması ne zaman? Türkiye'den izlenebilecek mi?

2020’nin üçüncü parçalı ay tutulması için geri sayım başladı. Nadir görülen parçalı ay tutulması 5 Temmuz 2020 Pazar gecesinde yaşanacak ve çıplak gözle izlenebilecek. Bu muhteşem doğa olayını kaçırmak istemeyenler özellikle 'Ay tutulması ne zaman?' sorusunu sorup parçalı ay tutulmasının Türkiye'den izlenip izlenemeyeceğini oldukça merak ediyor.

03:04-05:55 saatleri arasında yaşanacak olan bu parçalı ay tutulmasını, yalnızca Afrika'nın bir bölümü, Avrupa'nın batısı Antartika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika ile Atlantik Okyanusu'ndan izleyebilecek olan ay tutulması malesef Türkiye'den izlenemeyecek.

Parçalı ay tutulması ne zaman? Türkiye'den izlenebilecek mi? - Resim : 1

Merak edenler için, ''Ay tutulması nedir? Parçalı ay tutulması nedir?'' sorularının yanıtından bahsedelim.

Ay tutulması; Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür.

Parçalı Ay tutulması; Parçalı Ay tutulması, Ay diskinin bir kısmının Yer'e ait kısmi gölge konisinin (Penumbra) içerisine girmesiyle oluşur. Çıplak gözle izlenebilen bir gök olayıdır. Ay parçalı gölge konisine gireceği için parlaklığında azalma görülmez.

2020 yılının en önemli gök olayı ise 14 Aralık 2020’deki Tam Güneş Tutulması olacak. Genel zaman ile 13.34-18.53 saatleri arasında gerçekleşecek olan Tam Güneş Tutulması, Güney Amerika, Antarktika, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu’nun güneyi ve Afrika’nın güneydoğusundan izlenebilecek. Tutulmanın tam olarak görülebileceği tek kara parçası ise Güney Amerika. Güney Amerika’da da Arjantin olacak. Malesef bu tutulma da bu gece gerçekleşecek olan parçalı ay tutulmasında olacağı gibi Türkiye’den görülemeyecek.