Tarihi karar! Plastik şişelerin kullanımı yasaklanıyor!

İngiltere Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı cumartesi günü yaptığı duyuruda, İngiltere'nin işletmelerin tabak ve çatal bıçak takımı da dahil olmak üzere çeşitli tek kullanımlık plastik satışını ve sunumunu yıl sonuna kadar yasaklayacağını duyurdu.

Tarihi karar! Plastik şişelerin kullanımı yasaklanıyor!

Hükümet, mevzuatı Ekim 2023'te uygulamaya başlayacak. Bazı plastiklere ek olarak, yasak tek kullanımlık tepsileri ve belirli türdeki polistiren bardakları ve gıda kaplarını da kapsayacak, ancak süpermarkette hazır yiyeceklerle birlikte verilen tabak, tepsi ve kaseleri muaf tutacak; hükümet, üreticileri daha yüksek geri dönüşüm standartlarını karşılamaya teşvik eden ayrı bir plan aracılığıyla daha sonra bunları da yasaklamayı planlıyor.

Çevre Bakanlığı’nın aktardığı bir araştırmaya göre, İngiliz tüketiciler her yıl yaklaşık 2,7 milyar tek kullanımlık çatal bıçak takımı kullanıyor ve bunların yalnızca yaklaşık %10’u geri dönüştürülüyor. Bakanlık, bugünkü duyurudan önce danıştığı kişilerin %95’inin yasaktan yana olduğunu söyledi. Çevre Bakanı Thérèse Coffey, "Kamuoyunu dinledik ve bu yeni tek kullanımlık plastik yasakları, çevreyi gelecek nesiller için korumaya yönelik çalışmalarımızı destekleyecek" dedi.

Tarihi karar! Plastik şişelerin kullanımı yasaklanıyor!

AFP'ye göre, İskoçya ve Galler de daha önce benzer yasalar çıkarmıştı. Ayrıca, İngiltere'nin pipet ve pamuklu çubuklar da dahil olmak üzere diğer tek kullanımlık ürünlerin satışını zaten kısıtladığını belirtmekte fayda var. Ek olarak, Çevre Bakanlığı diğer "sorunlu plastik ürünleri" hedef alacak önlemler almayı  da düşünüyor. Özellikle hükümet, ıslak mendilleri ve tütün filtrelerini yasaklayabilir veya tüketicilere bu ürünleri nasıl doğru bir şekilde atacaklarını göstermek için tasarlanmış paket etiketlerini zorunlu kılabilir.

Tek kullanımlık tabak ve çatal-bıçak yasağı, tek kullanımlık plastiklerin üretimini ve kullanımını engellemek için dünya genelindeki hükümetler tarafından yapılan daha geniş çaplı baskının bir parçası. Geçen mart ayında, Birleşmiş Milletler ilk kez küresel bir plastik kirliliği anlaşması üzerinde çalışmaya başladı. Anlaşma en erken 2024'e kadar tamamlanamayacak olsa da, 2015'teki Paris Anlaşması’ndan bu yana iklim değişikliğini dizginlemeye yönelik en önemli çabalardan biri olabilir.