Türkiye'den kripto paralar için çok önemli adım!

2022 yılı, kripto sektörü için pek de olumlu geçmemiş olsa da, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) için bir dönüm noktası oldu. CBDC denemelerinde önemli bir noktaya gelen CBDC kulübünün en son üyesi ise Türkiye oldu.

Türkiye'den kripto paralar için çok önemli adım!

CBDC denemelerine bu yılın başlarında başlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılı bitmeden ilk fazını tamamladı. Türkiye'nin CBDC'sine Dijital Türk Lirası adı verilecek.

Türkiye şimdilik CBDC'sinin kapalı pilot testlerini yürütüyor. TCMB, 2023'ün ilk üç ayında, bu CBDC denemesini gelecek yılın sonuna kadar devam edecek olan bankaları ve fintech şirketlerini seçmeye götürmeyi planlıyor.         

Türkiye Merkez Bankası resmi bir açıklama yaparak “Dijital Türk Lirası'nın hukuki boyutuna yönelik yapılan araştırmalar, dijital kimlik tespitinin proje için kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor. Bu nedenle 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası'nın ekonomik ve yasal çerçevesi ile teknolojik gereksinimlerine yönelik çalışmalara öncelik verilecektir.” dedi.

Türkiye'den kripto paralar için çok önemli adım!

Blok zinciri üzerine inşa edilen herhangi bir ulusun CBDC'si, o ülkenin itibari para biriminin yalnızca dijital bir temsilcisi oluyor. Geleneksel dijital işlemlerin aksine, blok zinciri ağları, tüm işlemleri daha fazla şeffaflıkla kaydederken, değiştirilmeye kapalı oluyor. Bu açıdan CBDC işlemleri, mali dolandırıcılık vakalarını önleyebilir.

Bu yıl pek çok ülke CBDC sektörüne doğru adım attı. Örneğin bu ayın başlarında, Hindistan'ın dijital rupisi CBDC, Hindistan Devlet Bankası, ICICI Bank, Yes Bank ve IDFC ile ortaklaşa olarak dört şehirde perakende deneme sürecine resmi olarak başladı. Çin de e-CNY CBDC'sini başlattı. Kazakistan ve Pakistan, 2025 yılı civarında kendi CBDC'lerini kademeli olarak piyasaya sürmeyi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca Japonya ve Güney Kore de CBDC pilotları ile ilerliyor. Bu arada, Nijerya ve Jamaika gibi bazı ülkeler CBDC'lerini bu yıl tam olarak yayınlayarak kullanıma açtı.