Huawei Çin'de bile düşüşe geçti! Huawei için zor günler kapıda!

Counterpoint Research'ün son araştırmasına göre; Huawei'nin anavatanı Çin'de bile kan kaybettiği ortaya çıktı. Peki, Huawei'nin yerini kim doldurdu?

Huawei Çin'de bile düşüşe geçti! Huawei için zor günler kapıda!

Counterpoint’in merakla beklenen China Smartphone Weekly Tracker raporu yayınlandı. Bu rapora göre; vivo ilk kez Çin'de en üst sıraya yükseldi. 2021'in 11. haftasında (8-14 Mart) vivo, tüketici dostu ürün yelpazesi sayesinde en yakın rakibi OPPO'yu geride bıraktı.

Çin'in akıllı telefon pazarında üstünlük savaşı kızışıyor ve üst sıralar birbiri ardına hızla el değiştiriyor. Vivo, yeni piyasaya sürülen bütçe dostu vivo Y3 ve S9'un başarısı ile 11. ve 13. haftada OPPO'nun önüne geçmeyi başardı.

vivo, sırasıyla Ağustos 2019 ve Eylül 2019'da Nex 3 5G ve iQOO Pro 5G ile 5G cihazları piyasaya sürmüştü. vivo, 5G portföyünü Ağustos 2019'daki yalnızca yüzde 0,5'lik bir oranla Şubat 2021'deki satışlarını yüzde %76 oranında artırmayı başardı.

vivo’nun bu yılki ürün konumlandırması karşılığını verdi. Şu anda, vivo'nun portföyü NEX, X, S, Y serileri ve alt marka iQOO'yu içeriyor. NEX ve X serisi, vivo’nun kamera özelliklerine odaklanan amiral gemisi segmentinde yer alıyor. S ve U serileri ise fiyat/performans segmentine odaklanıyor.

iQOO çevrimiçi kanallara odaklanırken Y, bütçe dostu müşterilerine odaklanıyor. Ayrıca vivo, Alman optik uzmanı Carl Zeiss ile stratejik bir ortaklık kurarak kamera yeteneklerini geliştirmek için daha fazla çaba harcıyor.

OPPO, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında agresif bir tavır sergiledi ve Reno serisinin başarılı bir şekilde yeniden markalaşması ve orta segmentteki A serisinin güçlü ivmesi ile Çin'de 1 numaralı akıllı telefon markası oldu.

Huawei Çin'de bile düşüşe geçti! Huawei için zor günler kapıda! - Resim : 1

Huawei, ABD'nin şirkete getirdiği kısıtlamalar nedeniyle mücadele etmeye başladığından beri, diğer Çinli akıllı telefon üreticileri bu boşluğu doldurmaya başladı. Huawei bu süreçte vivo ve OPPO'nun gerisinde kalarak büyük bir düşüş yaşadı.

Huawei'nin anavatanı Çin'de kan kaybetmesi oldukça tehlikeli görünüyor. Avrupa pazarında da yerel oyuncular ile mücadele eden Huawei, ABD'nin yaptırımlarından dolayı yonga seti üretiminde de dara düşmüş durumda. Huawei'nin telefon sektöründeki kriz sürecini nasıl yürüteceği merak ediliyor. 

HarmonyOS işletim sistemi ve Huawei P50'nin kamerası ile tekrardan eski günlerine dönmek isteyen Huawei bakalım bu çabalarının karşılığını alabilecek mi?