Meta, şiddet çağrısı yapan ve seçim komplo teorileri yayan reklamları onayladı

Meta’nın reklam politikaları, kurallara aykırı “son derece kışkırtıcı” reklamların onaylanmasıyla yeniden gündemde.

Meta, şiddet çağrısı yapan ve seçim komplo teorileri yayan reklamları onayladı

Meta'nın reklam politikaları, bir gözetim grubunun, şirketin kurallarını ihlal eden "son derece kışkırtıcı" reklamları onayladığını belirtmesiyle yeniden gündeme geldi. Reklamlar, Hintli izleyicileri hedef alarak yanlış bilgi, şiddet çağrıları ve yaklaşan seçimlerle ilgili komplo teorilerini içeriyordu.

Ekō adlı kar amacı gütmeyen bir gözetim örgütü tarafından hazırlanan yeni bir raporda, bu reklamların Meta’nın reklam sistemlerini test etmek amacıyla gönderildiği belirtiliyor. Reklamlar, Hindistan’daki yaygın nefret söylemi ve yanlış bilgiye dayalı olarak oluşturulmuş.

Grup, 22 reklamdan 14’ünün Meta'nın reklam araçları tarafından onaylandığını ve hepsinin şirketin kurallarını ihlal ettiğini belirtiyor. Reklamların tam metni açıklanmasa da, Müslüman azınlıklara yönelik şiddet çağrıları, toplumsal veya dini komplo teorileri ve Hindu üstünlükçü anlatılarla ilgili olduğu belirtiliyor. Ekō araştırmacıları, reklamları yayına girmeden önce geri çekmiş ve Facebook kullanıcıları bu reklamları görmemiş.

Bu, Ekō'nun Meta'nın dikkatini reklam sistemlerine çekmek için kışkırtıcı reklamları onaylatmaya çalıştığı ilk sefer değil. Grup, daha önce Avrupa'daki kullanıcılara yönelik nefret dolu Facebook reklamlarını da onaylatmıştı, ancak bu reklamlar da yayına girmemişti.

Meta, şiddet çağrısı yapan ve seçim komplo teorileri yayan reklamları onayladı - Resim : 1

Son raporda Ekō, reklamlar için görüntü oluşturmak amacıyla üretken yapay zeka araçlarını da kullandığını belirtiyor. Araştırmacılar, Meta'nın yapay zeka ile oluşturulan içerikleri tespit etmek için çalışmalar yürüttüğünü açıklamasına rağmen, bu reklamların hiçbirinin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmediğini söylüyor. Meta, Ekō'nun raporuna dolaylı bir yanıt verdi. Meta Siyasi reklam üreticilerinin yapay zeka kullanımını bildirmelerini gerektiren kuralları ve Hindistan seçimleri için hazırlık çabalarını anlatan bir blog yazısını hedef gösterdi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Meta yayınladığı reklam reklamlarla ülkelerdeki seçimleri etkiliyor mu?