Google, dijital filigranları AI yapımı video ve metinlere genişletiyor

Yeni Veo modeliyle oluşturulan videolar SynthID'yi destekleyecek.

Google, dijital filigranları AI yapımı video ve metinlere genişletiyor

Google, en yeni video oluşturma araçlarını kullanıma sunmaya başlarken şirket, giderek daha gerçekçi hale gelen yapay zeka tarafından oluşturulan kliplerin kökenleri konusunda şeffaflık sağlamaya yönelik bir planı olduğunu söylüyor. Şirketin yeni Veo modeliyle VideoFX uygulamasında yapılan tüm videolar, Google'ın SynthID sistemi sayesinde dijital filigranlara sahip olacak. Ayrıca SynthID, Gemini'den gelen yapay zeka tarafından oluşturulan metinlere filigran ekleyebilecek.

SynthID, Google'ın geçen yıl yapay zeka tarafından oluşturulan görüntülerde kullanıma sunulmaya başlayan dijital filigran sistemidir. Teknoloji, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğe algılanamayan filigranlar yerleştiriyor, böylece yapay zeka algılama araçları, içeriğin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu tanıyabiliyor. Şirketin I/O'da sahnede ön gösterimi yapılan en yeni video oluşturma modeli Veo'nun, daha önce mümkün olandan daha uzun ve daha yüksek çözünürlüklü klipler oluşturabildiği göz önüne alındığında, bu tür içeriğin kaynağının takibi giderek daha önemli hale gelecektir.

Google, dijital filigranları AI yapımı video ve metinlere genişletiyor

Üretken yapay zeka modelleri ilerledikçe, yapay zekanın yeni bir yanlış bilgi dalgasını körükleyebileceği korkusuyla daha fazla şirket filigranlamaya yöneldi. Filigranlama sistemleri, Google gibi platformlara, aksi takdirde ayırt edilmesi imkansız olabilecek yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği tespit etmek için bir çerçeve sağlayacaktır. TikTok ve Meta da yakın zamanda platformlarında benzer tespit araçlarını destekleme ve uygulamalarında daha fazla AI içeriği etiketleme planlarını duyurdu.

Elbette dijital filigranların tek başına aldatıcı yapay zeka içeriğine karşı yeterli koruma sağlayıp sağlamadığı konusunda hala önemli sorular var. Araştırmacılar filigranlardan kaçınmanın kolay olabileceğini gösterdi. Ancak yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin bir şekilde tespit edilebilir hale getirilmesi şeffaflığa doğru atılan önemli bir ilk adım.