Android 4.3'teki bu özellik 4.4.2 KitKat ile son buluyor!

Google,Android 4.3 Sürümüyle gelen App Ops özelliğini iptal ettiğini duyurdu.

Android 4.3'teki bu özellik 4.4.2 KitKat ile son buluyor!

Android 4.3 güncellemesi ile karşımıza çıkan ve hangi Android uygulamalarının hangi yetkiyi kullandığını gösteren ve bu yetkileri düzenlemeye imkan veren gizli App Ops özelliği Android 4.4.2 ile Android’den tamamen kaldırıldı

Google Android 4.3'teki bu özelliğin "yanlışlıkla" yayına alındığını ve kullanıcıların özel verilerine ulaşmayı kolaylaştırma amacının olmadığını iddia ediyor. 4.3'te yer alan App Ops isimli araç, kullanıcıların uygulamalara verilen izinleri düzenlemesini sağlıyordu. Ancak bu araç aynı zamanda, uygulamaların kullanıcıların özel verilere kolayca ulaşmasını da sağlamıştı.

1387235653_img20131217004551.jpg

Şimdi App Ops'a erişimin engellemesi ile kullanıcılar, uygulamaların izinlerini de düzenleyemiyorlar. Kullanıcılar, flashlight, duvar kağıtları veya benzer mini uygulamaların, hiç ihtiyacı yokken internete ulaşmaya çalışmasından şikayetçiydi ve Google da bu konuda kontrolü kullanıcılara vermek için App Ops aracını geliştirmişti. Telefonunuzdaki el feneri uygulamasının adres defterinize ulaşmak istemesi elbette uygulamanın kötü niyetini ispatlayan bir delil olarak kabul edilebilir.

Google'ın böyle bir özelliği android'e gömmesi konusunda yapılan baskılarda haklılık payı var. mesela cyanogenmod'un privacy guard özelliği var ve uygulamanın kişisel bilgilere erişimi engellenebiliyor, tabii ki bu kısıtlama uygulamanın detaylarından yapıldığı için app ops gibi kullanıcıdan uzak değil. Bakalım Google ileriki zamanlarda bu özellikle ilgili nasıl bir karara imza atacak?