Nesli tükenmekte olan Avrasya vaşağı Türkiye'de ilk kez kameralara yakalandı

Türkiye'deki en büyük yabani kedi olan Avrasya vaşağı ilk kez görüntülendi.

Nesli tükenmekte olan Avrasya vaşağı Türkiye'de ilk kez kameralara yakalandı

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Yerbağ Köyü yakınlarında nesli tükenmekte olan Avrasya vaşağı cep telefonu objektifine takıldı. Avrasya vaşağı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yaban hayatın tespiti için ülkenin farklı bölgelerinde gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde ilk kez görüntülendi.  

Varlığı şimdiye kadar defalarca dile getirilen ancak bir türlü görüntülenemeyen Avrasya vaşağı, Yerbağ köyü yakınlarında vurulan bir domuzu yerken görüntülendi. 

1429880500_33.jpg

Türkiye’nin en büyük yabani kedi türü olarak kabul edilen Avrasya vaşağı kendisinden 3-4 kat daha büyük avları yakalayabiliyor. İlk bakışta uzun bacakları, üzerindeki sıska gövdesi ve kısa kuyruğuyla tanınan vaşağın yaklaşık 20 santim uzunluğundaki kuyruğunun yarısı siyah olmakla beraber postunda da siyah benekler bulunuyor.

Soğuk havalara karşı kalın bir kürke sahip olan vaşak doğadaki hastalıklı canlıları avlaması sayesinde birçok türün sağlıklı bireylerle popülasyon oluşturmasına da katkıda bulunuyor.