Rusya, ISS’e rakip kendi uzay istasyonunu mu yapıyor?

Rusya batılı ülkeler ile yaşadığı politik gerginlikler yüzünden ISS'ye rakip ikinci bir uzay istasyonuna imza atabilir.

Rusya, ISS’e rakip kendi uzay istasyonunu mu yapıyor?

Uluslararası Uzay istasyonu, ABD, Avrupa ve Rus uzay ajanslarının ortak çabalarıyla mümkün olmuş bir proje ve dünya dışında yaşanabilir tek yer. ISS, farklı ulusların nasıl ortak çalışarak da mükemmel şeylere imza atabileceklerini gösteren güzel bir örnek. Buna rağmen, artan politik gerginlikler ikinci bir uzay istasyonuna sahip olabileceğimiz anlamına gelebilir.

Rusya’nın Ukrayna üzerindeki tutumu Batı ile olan ilişkilerini kırılma noktasına getirdi ve ticari yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Bu çalkantılı ilişkiler hükümeti tüm konularda etkiliyor, buna uzay teknolojisinde çalışan departmanlar da dahil. Bunu göz önünde bulundurarak, Rus Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ISS’e alternatif olarak yeni bir olasılık düşünmeye başlıyor.

1420139227_img20150101205554.jpg

Oleg Ostapenko, Roscosmos müdürü, Rus uzay istasyonunun düşünülen bir konu olduğunu ve Ay’ı ziyaret etme görevindeki ana parça olabileceğini doğruladı. Ne yazık ki her şey projeye yeşil ışık yakmak kadar kolay değil. Ticaret yaptırımları altında olan ve 2015'te ekonomik olarak gerileme içine girmesi beklenen bir Rusya’nın böyle bir projeye kaynak ayırabilmesi için yeterli miktarda para olmayabilir.

Rusya kendi başına bir istasyon inşa edememesine rağmen, Rus hükümet ISS’deki yaşamlarını 2020'den 2040'a uzatma planlarını askıya alabilir. Buna karşın, istasyonla ilgili olan diğer partilerin itirazı üzerine protestonun ötesinde ne yapacakları henüz netliğini kazanmamış durumda.

ISS bu zamana dek hep bir başarı ve insanoğlunun pozitif yaratıcılığı olarak görülmüştür. Uzay hiçbir ulusa ait değil ve bunun ışığında görünen doğru, gelecekte bu amaçla yapılacak, herhangi bir gelişmenin dünyada neler olduğu dikkate alınmadan, birleşik adımlarla atılması gerektiği. Umarız bu doğru dikkate alınır ve çok uluslu ISS v2.0 için dostluklar korunur.

Kaynak: Bilim.org