Mamut klonlayacaklar!

Sibirya’da bulunan fosilin klonlanmasının gündeme gelmesi etik tartışması başlattı.

Mamut klonlayacaklar!

Sibirya’da 39 bin yıl boyunca buz katmanlarının ardında korunan dişi bir mamut fosilinin Japonya’nın Yokohama kentinde sergilendiği sırada klonlanmasının gündeme gelmesi bilim dünyasında bir etik tartışması başlattı.

Japonya’da bulunan mamuttan alınan DNA örneklerinin klonlama işlemi için Güney Koreli tartışmalı bilim insanı Hwang Woo-Suk’un özel laboratuvarına gönderildiği açıklanırken, Rusya’nın da mamut klonlama projesinde Kore’ye destek verdiği belirtildi.

1375774172_mammothhunt.jpg
Mamutu Sibirya buzulundan çıkaran ekibin başında bulunan Rus bilim insanı Simon Grigoriev, “Mamutun yanında bulduğumuz sıvının kan olabileceğinden şüpheleniyoruz. Eğer bu doğruysa kanda bulunan zarar görmemiş DNA’yı kullanarak bir mamut yaratabiliriz” dedi.

Ancak birçok bilim insanı mamut klonlama konusunda Grigoriev kadar iyimser değil ve soyu tükenmiş bir hayvanı klonlamanın etik olmayacağını düşünüyor.
 
İngiltere’deki York Üniversitesi’nden moleküler biyolog Profesör Michael Hofreiter, “Mamutların filler gibi fazlasıyla sosyal, duyguları olan hayvanlar olduğunu biliyoruz. Sadece eğlence için bir mamut yaratıp onu tek başına bir hayvanat bahçesinde sergilemenin doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi.
 
Profesör Hofreiter ayrıca zaten mamut klonlamanın söylendiği kadar kolay olamayacağını, klonlama işlemi için gerekli bozulmamış DNA’yı mamutların soyunun tükenmesinden on binlerce yıl sonra bulmanın imkansız olduğunu, eldeki verilerle sentetik bir mamut DNA’sı yaratarak bir fil embriyosuna enjekte etmenin de filler ile mamutlar arasındaki genetik farklar nedeniyle canlı bir doğumla sonuçlanmayacağını düşündüğünü belirtti.
 
Londra Doğal Tarih Müzesi’nden Profesör Adrian Lister ise “Her gün binlerce hayvan soylarının tükenmesi riski ile karşı karşıya. Tarihe karışmış bir hayvanı yeniden canlandırmaya çalışmak için milyonlar harcamak yerine soyu tükenmekte olan canlıları korumaya odaklanmalıyız” dedi.s